Včasih pa izpade smešno ...

 

Oktobra 2010 je britanska okoljevarstvena organizacija 10:10 pripravila akcijo, ki naj bi ljudi prepričala v nujnost takojšnjega zmanjšanja človeških izpustov CO2 - cilj je bil, da naj bi že v letu 2010 izpuste zmanjšali vsaj za 10%. Organizatorji so za promocijo svojih ciljev posneli profesionaln izdelane video spote s skupnim naslovom No Pressure!, ki naj bi jih predvajali v kino dvoranah in na televiziji. Nedvomno zamišljeni kot skrajni humor, so spoti pokazali, kako zagovorniki antropogenega globalnega ogrevanja gkedajo na skeptike ... Zaradi ogorčenja javnosti so jih takoj umaknili (video).


Kaj vse lahko povzroči globalno ogrevanje? Medijska propaganda temelji predvsem na pretiravanju domnevno možnih posledic, če ... kar je javnosti pogosto predstavljeno kot se bo zgodilo (in seveda brez neizpolnjenega “ČE ...”). Antropogeno globalno ogrevanje povzroča pomanjkanje zelja, obdobja izrednega mraza, izumiranje pijavk, nemire v Egiptu, povečano tveganje, da bo Zemljo zadel asteroid, ... Še več medijsko zanimivih posledic antropogenega ogrevanja je zbranih tukaj.


Na podnebnem vrhu na Baliju leta 2006 je takratni izvršni sekretar UNFCCC Yvo de Boer tako obupal nad malopridnostjo človeštva (ki se ni hotelo dogovoriti za mednarodno obvezujoče omejitve izpustov CO2), da se je na zaključni seji kar javno zjokal. Kljub de Boerovem obupu svet do danes še vedno ni propadel, Yvo de Boer je pa zapustil UNFCCC in odjokal do položaja strokovnjaka za okoljske spremembe pri mednarodnem finančnem podjetju KPMG. Zaradi svoje predstave na Baliju je postal Yvo de Boer znan kot “jokajoči Holandec”.


Pevka Sheryl Crow je v intervjuju za Huffington Post predlagala, da bi globalno ogrevanje omejili (tudi) tako, da bi smeli pri opravilu na stranišču uporabiti le en list toaletnega papirja ...


Avgusta 2011 je britanski The Guardian, ki je sicer znan kot zagovornik skrajnih okoljevarstvenih idej, objavil članek, ki je predvideval možnost, da bi izvenzemeljska civilizacija lahko od daleč opazila učinke antropogenega globalnega ogrevanja ter zato uničila človeštvo, da bi zaščitila galaksijo pred nevarnimi okoljskimi barbari.